The Notebook
Η οργάνωση του γάμου είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Εμείς θα σας βοηθήσουμε να το κάνετε διασκεδαστικό από την αρχή μέχρι το τέλος. Μέσα από τα άρθρα μας κοιτάμε να καλύψουμε όλες τις διαδικασίες του γάμου με συμβουλές και διάφορα tips.
Tips
Συμβουλές για τα οικονομικά μετά το γάμο
Συμβουλές για τα οικονομικά μετά το γάμο
Ο γάμος είναι μία συγχώνευση δύο καρδιών, δύο ψυχών, δύο ζωών και δύο… τραπεζικών λογαριασμών! Σίγουρα η συζήτηση για το συνδυασμό των οικονομικών μετά το γάμο δεν είναι και τόσο ρομαντική όσο αυτή για το μήνα του μέλιτος, αλλά είναι πολύ πιο σημαντική και αξίζει δικαιολογημένα την πρώτη θέση στα θέματα συζήτησης μετά το γάμο. Σίγουρα μπορείτε να κρατήσετε τα οικονομικά σας ξεχωριστά κάνοντας ο καθένας τα δικά του πράγματα, αλλά καθώς η σχέση σας εξελίσσεται και ωριμάζει θα είναι πιο δύσκολο να κρατήσετε κάτι τέτοιο χωριστά.
Παρακάτω θα διαβάσετε με ποιους τρόπους σας προτείνουμε να οργανώσετε τα οικονομικά σας:
Ξεκινήστε νωρίς τη συζήτηση
Όσο πιο άνετα μιλάτε με τον σύντροφο σας για κάτι τόσο προσωπικό όσο είναι τα οικονομικά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να λάβετε κάποιες αποφάσεις σχετικά με αυτά, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Εκτός από την οικογένεια μας, δεν είμαστε συνηθισμένοι στο να είμαστε ειλικρινείς για πράγματα όπως ο μισθός και το πώς ξοδεύουμε τα χρήματα μας. Μόλις αισθανθείτε έτοιμοι για κάτι τέτοιο απέναντι στο ταίρι σας, ξεκινήστε να καταγράφετε τα εισοδήματα, τα προσωπικά σας έξοδα, αποταμιεύσεις, στόχους και οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και αν δεν είστε ακόμη έτοιμοι να ανοίξετε κάποιο κοινό λογαριασμό, το γεγονός ότι θα γνωρίζετε την γενική κατάσταση είναι πολύ σημαντικό.
Φτιάξτε ένα πλάνο
Είστε έτοιμοι να συνδυάσετε τα οικονομικά σας; Ή μήπως νομίζετε ότι θα μείνουν ξεχωριστά και μετά το γάμο; Οτιδήποτε θέλετε να κάνετε, αποφασίστε το μαζί. Συζητήστε τους στόχους σας και φτιάξτε ένα πλάνο το οποίο θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί. Μπορείτε είτε να έχετε έναν κοινό λογαριασμό, είτε δύο ξεχωριστούς. Μπορείτε επίσης να έχετε και τους προσωπικούς σας αλλά και έναν κοινό λογαριασμό από τον οποίο να καλύπτετε τις κοινές ανάγκες (διάφορες πληρωμές, ταξίδια, super market, κλπ.). Όταν γίνεται η μισθοδοσία, καταθέστε στο κοινό ταμείο, ο καθένας από ένα ποσό ανάλογα με τα εισοδήματα του και τα υπόλοιπα κρατήστε τα για προσωπική χρήση.
Βάλτε το πλάνο σε εφαρμογή
Από τη στιγμή που έχετε αποφασίσει τι θα κάνετε, υλοποιήστε το! Όσο περισσότερο το αναβάλετε, τόσο περισσότερο καθυστερείτε να φτάσετε τους από κοινού οικονομικούς σας στόχους... Δημιουργήστε ένα κοινό ταμείο σε μία τράπεζα και μιλήστε μ’ έναν τραπεζικό υπάλληλο για να σας συμβουλέυσει σωστά. Μπορεί να σας προτείνει μία πολύ καλή ευκαιρία για ένα δάνειο ή να σας κατευθύνει στην καλύτερη επιλογή πιστωτικής κάρτας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Αφήστε το σχέδιο να εξελιχτεί ανάλογα με τη ζωή σας
Ένα σχέδιο για οργάνωση οικονομικών στην ηλικία των 20 δεν γίνεται να είναι το ίδιο με αυτό που θα γίνει στην ηλικία των 40, όπου θα έχετε μεγαλύτερες ευθύνες, υποχρεώσεις ίσως και παιδιά… Το σχέδιο σας θα πρέπει να είναι κλιμακωτό, ανάλογα και με την αύξηση των μισθών και ευέλικτο ανάλογα με τις ανάγκες σας.
Να ενημερώνετε ε ένας τον άλλον για τυχόν χρήση του κοινού λογαριασμού
Θα πρέπει οποιαδήποτε κίνηση κάνετε από το κοινό ταμείο, να ενημερώνετε τον σύντροφο σας για αυτό. Μερικές φορές μπορεί να ξεφύγετε από τα συνηθισμένα και να πραγματοποιήσετε κάποιες έξτρα αγορές ή κάποιες μη προβλέψιμες καταθέσεις. Καλό θα είναι να το συζητήσετε μαζί και να καταλήξετε αν και πόσο απαραίτητο είναι κάτι τέτοιο να γίνει, παίρνοντας την κατάλληλη απόφαση.
WeddingPaths team